رزين چيست ؟
تركیبی بسیار چسنده است كه به دو صورت طبیعی یا مصنوعی وجود دارد. علاوه بر چسبنده بودن خاصیت دیگر رزین حلالیت سخت آن است. رزین معمولا با آب حل نمی شود و حلال اصلی آن الكل یا همان اتانول می باشد. رزین دسته بندی های مختلفی دارد كه در ادامه به رزین و انواع آن می پردازیم.
انواع رزين بر اساس منشا توليد شده آن
رزين های طبيعی
این نوع رزین از گیاهان به دست می آیند. البته كه این نوع مواد هزاران سال است كه برای انسان شناخته شده است. معروف ترین آن ها شیره درخت كاج است. بوی تندی دارد و همانطور كه می دانید بسیار چسبنده است و به مرور زمان سفت می شود. از این رزین قرن هاست استفاده می شود. در قدیم به عنوان پر كردن شكاف قایق ها یا درزگیری ظروف ، مومیایی كردن اجساد استفاده می شده است. هم چنین از این ماده در ساخت عطر و لاك و لوازم بهداشتی نیز استفاده می شود. یكی دیگر از انواع معروف رزین كهربا می باشد. كه به رنگ طلایی می باشد و در موارد بسیار نادر به رنگ آبی نیز یافت می شود.
به طور كلی رنگ رزین های گیاهی از شفاف یا بی رنگ تا قهوه ای تیره متغییر است و دارای سختی و كدورت های متفاوت نیز می باشد. اشتباه در تشخیص درختان رزین دار می تواند عواقب ناگواری داشته باشد، زیرا برخی از آنها حاوی ترکیب هپتان هستند که هیدروکربنی قابل اشتعال و انفجار است. هم چنین بعضی از گیاهان به دلیل داشتن تركیبات نا پایدار به شدت فرار هستند.
برخی دیگر از گیاهان نیز رزین ترشح می كنند. هم چنین برخی گیاهان نیز صمغ تولید می كنند كه با آب واكنش نمی دهند. این ماده نرم تر و قابل انعطاف تر از رزین می باشند.
رزين های مصنوعی
با پیشرفت تكنولوژی و فهم بشر از اینكه می توان رزین را به پلیمر تبدیل كرد رزین های مصنوعی ساخته شدند. رزین های مصنوعی در آزمایشگاه ها و از طریق تركیب دادن مواد شیمیایی ساخته می شوند ونتیجه این تركیب كردن ها تشكیل مواد چسبنده است. این ماده می تواند در بسیاری از موارد از جمله تولید پلاستیك یا رنگ به جای رزین طبیعی مورد استفاده قرار بگیرد. دلیل این جایگزنی هم واضح است. رزین مصنوعی بسیار قیمت مناسب تری نسبت به رزین طبیعی دارد.
انواع رزين هاي موحود در بازار
- رزين پلی استر
- رزين اپوكسی
- رزين وينيل استر
- رزين فنوليك
- ساير زرين ها